Logo BigBoat

Big Boat Rowing

Välkommen att delta i Stockholms nyaste och häftigaste utomhusaktivitet

To pages in Swedish To pages in English

Tukholma, 5.8. Ulkomaat stt 022

- Tästä se lähtee. Seuraatte tahtiairoa ja sitten rauhallisia vetoja.

Suomalainen Heikki Tukonen opastaa seuruetta, joka on lähdössä kiertämään Ruotsin pääkaupungin kanavia 12-metrisellä kirkkoveneellä. Jonkun aikaa airot kolahtelevat yhteen, mutta matkaan päästään ja Tukholman majakkamainen kaupungintalo lähestyy jokaisella aironvedolla.

- Tukholman seudulla on satoja kanoottivuokraamoja, mutta kirkkovenettä täällä ei ole ollut. Osallistuin Sulkavan soutuihin ja innostuin, Tukonen selvittää suomalaismallisen kirkkoveneen lipumista Tukholman vesille.

Tukosen yritys Big Boat Rowing on soudattanut matkailijoita ja kuntoilijoita kahdella kirkkoveneellä tänä kesänä. Asiakkaita airon varteen on riittänyt.

Tällä kertaa 14 hankaimella varustettu kirkkovene ei ole sateisessa säässä läheskään täynnä, mutta vene lähtee liikkeelle yllättävän kevyesti jo muutaman soutajan voimin. Tarkoituksena on kiertää Kungsholmenin saari aivan kaupungin keskustassa.

Liikuntaa ja maisemia

- Soutaminen on hyvää liikuntaa, äänetöntä ja ympäristöystävällistä. Täällä on paljon katseltavaa. Kaupunki avautuu aivan toisella tavalla vesiltä käsin, naprapaattina Tukholmassa toimiva Tukonen kertoo soutamisen eduista.

Kippari ohjaa kirkkovenettään Karlbergin kanavaan. Paikka on koko souturetken kapein ja tietysti siinä kohtaa tulee vastaan isohko turistivene. Soutajat vetävät airot sisään jotta kohtaaminen onnistuisi. Turistiveneestä kohotetaan kymmeniä kameroita kirkkovenettä kohti.

- Melko nopeasti ihmiset oppivat soutamaan kirkkovenettä. Varttitunnin soutamisen jälkeen soutu yleensä sujuu jo kaikilta, Tukonen kertoo.

Kanava leviää ja venekunta ohittaa Karlbergin linnan, joka on toiminut kadettikouluna vuodesta 1692 lähtien. Heti linnan jälkeen rantapusikossa osuu silmiin pienen pieni koju. Joku on kyhännyt itselleen parin neliön kesämökin.

Sitten ohitetaan Bonnierin tornitalo, jonka viereen on noussut silitysraudan muotoinen uudisrakennus - syksyllä avattava Bonnierin taidehalli.

Kanavan itärannalla Vasastanin puolella kulkee rautatie ja kohta ohitetaan keskusrautatieasema. Länsiranta on Kungsholmenin saarta ja kaupunginosaa. Alitellaan siltoja ja katsellaan nopeasti vaihtuvia maisemia.

Tukonen osoittaa pientä rantapuiston länttiä. Joukko asunnottomia on perustanut leirin aivan kaupungintalon kupeeseen.

- Pidetään pieni paussi, Tukonen sanoo ja ohjaa veneen rantalaituriin. Soutajat kaivavat esiin termospulloja ja eväitä. Onhan sitä jo soudettu kuusi seitsemän kilometriä ja kierros on puolessavälissä.

Kirkkovene pujahtaa kaupungintalon sillan ali Mälarenjärven viimeiselle selälle ennen merta. Venekunta katselee ympärilleen. Näkökentässä on koko Tukholman keskikaupunki: Kungsholmen, Vanhakaupunki, Riddarholmen ja Södermalm.

Soutajien selän takana kaartuu Kungsholmenin ja Södermalmin yhdistävä komea terässilta. Venekunta saa tahdista kiinni ja alkaa soutaa rantaa seuraillen hienoisen myötätuulen auttelemana.

STT–ARI SETÄLÄ

Lähde soutelemaan Tukholman keskustan kauniille vesille. Soudamme eri pituisia reittejä lähes päivittäin, jos vain säät sallivat.

Kaikki Suomalaiset osaavat soutaa, joten rohkeasti mukaan vaan!

Soita ja varaa paikka itsellesi tai vaikka isommallekin porukalle.
Puh.070-732 80 94.
Sähköposti info@bigboatrowing.com
Kotisivu www.bigboatrowing.com